The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Blog 1: Quincy Jones Prom

We beschouwen het als een grote eer voor het derde jaar op rij uitgenodigd te worden voor een concert bij de BBC Proms. Na ons debuut in 2014 met Laura Mvula en de Grime Symphony vorig jaar krijgen we nu de kans om een levende legende te eren: Quincy Jones! Op maandag 22 augustus gaat het orkest zich van zijn beste kanten laten zien onder leiding van Jules Buckley en onder toeziend oog van de meester zelf.

Ik schrijf bewust ‘kanten’. De inmiddels 83-jarige Quincy Jones heeft een verschrikkelijk imposante carrière en draagt nog altijd zijn steentje bij aan de ontwikkeling van nieuwe muziek. Hij componeerde fantastische stukken voor bigband, schreef prachtige filmmuziek en produceerde voor de grootste popsterren. Voor Jules, die zelf het idee voor een eerbetoon aan Quincy opperde bij de BBC, een kans om het orkest te laten tonen dat het echt zo veelzijdig is als het claimt te zijn.

En dus selecteerde Jules popklassiekers, knallende bigband stukken en valt er ook te genieten van orkestrale disco en blues. De solisten Jacob Collier, Richard Bona en Alfredo Rodriguez zijn protegees van Quincy Jones en dus werden ook drie stukken van hen geselecteerd. Zo wordt het een feest der herkenning en valt er ook nog wat te ontdekken maandag. Op social media (instagram, facebook en twitter) plaatsen we tot aan het concert maandagavond wat voorproefjes.

Wat extra opvalt tijdens de eerste repetitie in Londen is het plezier van de orkestleden. Of het nu de veelzijdigheid van het repetoire is of de pure kwaliteit van de muziek… ik zal het ze moeten vragen. Voor de niet-objectieve luisteraar klinkt het in ieder geval al heerlijk. Veel respect voor de concentratie die de musici kunnen opbrengen om op de reisdag (we vertrokken om 7.45 uur) nog tot 22.00 uur te repeteren.

Nu rest nog de busreis naar Kensington (het verkeer valt gelukkig mee op dit tijdstip) en het inchecken in het hotel aldaar. We maken ons op voor een maffe zondag, opnieuw een volle repetitiedag maar nu met aanwezigheid van alle solisten én (naar verwachting in de middag) Quincy Jones. In zijn kielzog komen maar liefst 3 cameraploegen mee en de ruimte die vandaag als MO kantoor diende zal worden omgetoverd tot persruimte. Alle signalen wijzen erop dat dit een memorabele Prom gaat worden. We hopen dat jullie thuis mee gaan genieten de komende dagen. Noteer in ieder geval in de agenda dat het concert live te beluisteren is via BBC Radio 3 om 20.30 uur, Nederlandse tijd. Voor mensen die BBC Four in hun zenderpakket hebben is het concert ook in zijn geheel te zien in een uitgestelde uitzending om 23.00 uur, Nederlandse tijd.

– Jolien Plat