The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Metropole Orkest 15 plaatsen gestegen in NRC Cultuur Top 100!

In de ranglijst steeg het orkest van plaats 47 (2015) naar plaats 32. De cultuurredactie van het NRC verzamelde data over honderden culturele instellingen en vroeg een vakjury de meest invloedrijke Nederlandse cultuurmakers in het buitenland aan te wijzen. Het mooie jurycommentaar luidt als volgt:

Hop, daar zette het Metropole Orkest even een flink uitroepteken: een Grammy (Best contemporary instrumental) voor het met de Amerikaanse populaire jazzfunkband Snarky Puppy opgenomen album Sylva. Het met opheffing bedreigde pop- en jazzorkest bewees maar weer hoe breed gerenommeerd het is.

Bij ons minder bekend maar succesvol in Canada was de samenwerking met de Canadese jazz-zangeres Emilie Claire Barlow. Andere grote namen met wie het orkest met name in Duitsland optrad waren Gregory Porter, Ibrahim Maalouf, Joshua Redman en Lalah Hathaway, onder meer op het Musikfest in Bremen. Een inmiddels vaste eervolle prik: het Metropole als huisorkest van de BBC Late Night Proms.”
(bron: nrc.nl)

Op de lijst van 10 meest invloedrijke Nederlanders in de muziekindustrie staan we na de grote namen uit de EDM-wereld op nummer 5 (al kan het zijn dat de redactie daar onze klassieke collega’s van het KCO vergeten is).

Vorig jaar volgde er een lezersstemming na het oordeel van de jury. Daarbij eindigde het Metropole Orkest op de eerste plaats. Dit jaar is er enkel de jury ranglijst, lezers kunnen niet stemmen.

De lijst wordt dit jaar aangevoerd door respectievelijk Ivo van Hove, Rem Koolhaas en Marlene Dumas. De volledige lijst is te vinden op http://cultuurtop100.nrc.nl.