The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Dreigende subsidiekorting voor het Metropole Orkest

De Raad voor Cultuur heeft vandaag advies uitgebracht aan minister Bussemaker van OCW. De Raad adviseert het Metropole Orkest subsidie toe te kennen. Mocht de Minister dit advies overnemen dan betekent dit dat er op het succesvolle Metropole Orkest na een halvering van de overheidsbijdrage in 2013, vanaf 2017 nog eens een korting van 15% wordt opgelegd. Dit terwijl de Raad positief is over de gemaakte keuzes, kwaliteit en veelzijdigheid van het Metropole Orkest.

Marc Altink, Algemeen Directeur van het Metropole Orkest: “Het Metropole Orkest is blij met de subsidie voor de komende jaren. Helaas moeten wij constateren dat er in het advies van de Raad voor Cultuur een aantal feitelijke onjuistheden en conclusies staan. Het orkest zal in de komende weken via de formele weg reageren.”

“Na de bijzonder pijnlijke bezuiniging van 50% in 2013 heeft iedereen bij het Metropole Orkest zich buitengewoon ingezet om door te kunnen gaan. Ondanks het feit dat onze musici 50% van hun salaris hebben ingeleverd is het ons gelukt om de internationale toppositie van het orkest te verstevigen. Kijk bijvoorbeeld naar de gewonnen Grammy en de uitnodiging om opnieuw in de BBC Proms te komen spelen deze zomer. Maar dit is een fragiele balans en die is niet langer vol te houden als er vanaf 2017 weer 15% bezuinigd wordt op het budget. Wij hopen dat er een manier wordt gevonden om het huidige subsidiebudget te handhaven.”