The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

MO & Henrik Schwarz verzorgen openingsconcert ADE 2016

Het openingsconcert van Amsterdam Dance Event wordt dit jaar verzorgd door de samenwerking tussen Metropole Orkest en Henrik Schwarz. Het concert, genaamd ‘Scripted Orkestra’, vindt plaats in de Melkweg op 19 oktober. Op zaterdag 23 april start de kaartverkoop.

Hoewel dit de allereerste keer is dat het Metropole Orkest op ADE te zien zal zijn, is het orkest goed bekend met het laten samenvloeien van orkestrale muziek en dance. In het verleden heeft het Metropole Orkest samengewerkt met Basement Jaxx, Junkie XL en meer recent met Squarepusher. Producer/componist/artiest Henrik Schwarz daarentegen is een ADE veteraan. De afgelopen jaren heeft heeft onder andere in Het Concertgebouw gestaan, deed hij een Q&A bij Sonos Studio en heeft samen met Dan Berglund en Bugge Wesseltoft gespeeld in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Henrik Schwarz heeft al eerder met orkesten gewerkt, maar verwacht dat de samenwerking met het Metropole Orkest heel anders zal zijn. “Tot dusver heb ik alleen met ensembles gewerkt die veelal klassiek spelen. Metropole Orkest speelt jazz en pop en ik weet zeker dat zij techno en elektronisch kunnen spelen”, aldus Schwarz. “Het is heel belangrijk dat de muzikanten ervaring hebben met het spelen van gesyncopeerde muziek.”

Schwarz gaat speciaal voor het project een uur aan nieuwe muziek componeren, Jules Buckley zal daarbij zijn rechterhand zijn. De chef-dirigent van het Metropole Orkest helpt Schwarz zijn muzikale visie te realiseren door kennis te delen over orkestratie en de arrangementen te maken.

“Onze eerste meeting was in een koffiebar in Berlijn. We wilden verkennen of we op een lijn zaten om samen iets cools neer te kunnen zetten”, aldus Buckley. “We hadden elkaar nog niet eerder ontmoet maar ik kende zijn muziek al redelijk goed; zijn album ‘Instruments’ sprak een brede doelgroep aan en de omringende buzz heeft mij verder geïnteresseerd in zijn muziek.” Schwarz: “Uitgangspunten voor ‘Instruments’ waren elektronische tracks die ik door de jaren heen heb geschreven. Voor dit project ga ik echt nieuwe muziek schrijven. Jules staat voor alles open en heeft me aangemoedigd om het orkest echt uit te dagen. Hij weet natuurlijk als geen ander hoe een orkest werkt, maar heeft daarnaast ook veel kennis van dance, en hij begrijpt waar ik vandaan kom.”

Het eindresultaat wordt een echte samenwerking, niet slechts een orkest dat dance speelt. Henrik: “Als je luistert naar wat het Metropole Orkest tot nu toe heeft gedaan hoor je een bepaalde openheid die nodig is om echt iets nieuws te maken.” Jules voegt toe: “Zowel Henrik als het Metropole Orkest zoeken grenzen op in alles wat we doen. We kijken uit naar de samenwerking met Henrik; zijn oprechtheid en open benadering om nieuwe muziek te creëren maken dit de perfecte match.”

Het Amsterdam Dance Event vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2016.