The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Londen blog 3: een voorstelrondje

Na een lange eerste dag in Londen staan de repetities op dinsdag in het teken van de rappers. Het is in Maida Vale een komen en gaan van solisten en hun aanhang. Het valt op dat ze allemaal beleefd gedag zeggen (het blijven toch Engelsen) maar van echt contact met het orkest buiten de repetitie is geen sprake. Ze opereren binnen hun eigen wereld. Fekky geeft toe dat toen hij gevraagd werd door de BBC, hij zijn bedenkingen had en Krept zegt voor de repetitie op de radio: “I just want to make sure the orchestra are ready to turn up”. Het is aan het orkest om te bewijzen dat het ook aan deze subcultuur iets toe te voegen heeft.

Er wordt gestart met Krept & Konan. Ze hebben momenteel een enorme hit met ‘Freak of the Week‘. Op YouTube is de videoclip in 4 maanden ruim 12 miljoen keer bekeken. De mensen van BBC Radio 1Xtra vertellen me dat ze al 4-5 jaar in de Londense scene actief zijn en een loyale fan schare hebben opgebouwd. Ze zijn nu doorgedrongen tot de mainstream en doen het ook in de VS heel goed.

Stormzy is de volgende rapper die studio 3 inloopt. Een lange vriendelijke gozer met diepe lage stem. Zijn muziek is vrij hard en een tikkeltje simplistisch. Zo’n observatie zien deze gasten overigens niet als belediging. Het zijn geen geschoolde musici, alles draait om energie en het overbrengen van een boodschap en de beats zijn een vehikel. Stormzy geeft wel aan dat het orkest zijn muziek nieuw leven inblaast en extra energie geeft. Wie weet, misschien dat hij voor zijn volgende plaat deze ervaring gebruikt.

Na 2 jaar niet zichtbaar actief te zijn geweest is Chip net weer terug in de grime. Hij werd op zijn 16e bekend als Chipmunk, maar die naam heeft hij losgelaten toen zijn stem zakte. Onder de vleugels van ‘Godfather of Grime’ Wiley scoorde hij 11 top-tien hits, waaronder een single met Emilie Sandé. Hij doet een medley van 2 van die oude hits en een nieuw nummer met een hoog funk-gehalte.

Wretch 32 (je zegt three two) is een van de headliners. Van alle solisten is zijn muziek voor het orkest het meest interessant. In vergelijking met de andere rappers lijkt hij meer open, zijn muziek is minder boos. Het arrangement voor ‘6 Words’ is prachtig en voor ‘Don’t Go’ komt woensdagavond een bijzondere gast op het podium. Shola Ama, bekend van ‘You Might Need Somebody‘.

De enige vrouw in de line-up is Little Simz. Ze is de enige rapper die nog niet een hele uitgebreide cv heeft, ze werkt aan haar debuut. Haar manager vertelt dat ze verschillende aanbiedingen heeft gehad van grote labels, maar dat ze voorlopig bewust onafhankelijk wil blijven. Het is als jonge vrouw in die wereld al lastig genoeg, des te belangrijker om de juiste keuzes te maken. Tijdens de repetitie verrast ze ondanks haar postuur met vrij stevige raps, ik ben benieuwd hoe ze woensdag op het podium in de Royal Albert Hall staat.

Door het afzeggen van Skepta werd vorige week Fekky als laatste toegevoegd als solist. Een minder grote naam, maar door zijn associatie met Dizzee Rascal een geliefde artiest in Londen. Hij ging de repetitie erg sceptisch in, niet zeker of zijn muziek in orkestrale setting zou werken. Ik sprak hem na de repetitie en hij was overtuigd. Vooral de trombones vond hij een goede toevoeging aan zijn sound en in zijn interview met Radio 1Xtra gaf hij een groot compliment aan het hele orkest.

De enige solist die niet op de callsheet stond was Lethal Bizzle. Hij had zijn medley al op maandagavond uitgebreid gerepeteerd en we zien hem pas weer in de Royal Albert Hall. Zijn muziek is hard, maar met een vrolijkere ondertoon. Van een aantal mensen uit zijn entourage begrijp ik dat hij een beetje de komiek van de grime scene is. Van alle rappers die meedoen aan de Grime Symphony heeft hij de meeste trouwe volgers. Ik vind het dan ook jammer dat ik hem niet te spreken krijg, maar wie weet krijg ik die kans morgen nog…

Jolien Plat, medewerker marketing