The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Londen blog 1: de repetities

Het was wellicht de kortste vakantie in de geschiedenis van het Metropole Orkest, maar de frisheid spatte er zondag vanaf bij de eerste orkestrepetitie van het nieuwe seizoen. Het is een repetitie voor ons tweede optreden bij de BBC Proms. Net als vorig jaar spelen we een ‘Late Night Prom’ in de legendarische Royal Albert Hall in Londen. ‘Late Night Proms’ zijn niet-klassieke concerten binnen de concertserie die een ander publiek trekken dan de rest van het programma. Dat moet in dit geval zeker lukken, we zijn gevraagd voor een project dat als werknaam ‘Grime Symphony’ kreeg. Grime is een subcultuur binnen de Engelse hiphop. Snelle harde beats en rappers die de ene tong-twister na de andere op het publiek afvuren in een stevig Cockney accent.

De ritmesectie en percussionisten zijn al twee dagen met Jules de basis aan het leggen voor het programma. Waar de ritmesectie vaak al de motor van het orkest genoemd wordt, zijn ze nu ook de carrosserie en de drijfas. Ze zitten dit keer dan ook voorop het podium, geflankeerd door de blazers. De strijkers nemen plaats achter de percussionisten. Jules laat steeds een stukje van het origineel horen om vervolgens in een gestaag tempo alle nummers door te werken. Hoewel de meeste van de arrangementen bij wijze van spreken nog nat van de inkt zijn, is het orkest scherp en worden razendsnel aanpassingen gedaan om het nog beter te laten klinken. Extra leuk is dat er vandaag een aantal gasten in de studio zijn die voor het eerst zo’n proces van dichtbij bekijken. We organiseren vaker repetitiebezoeken voor onze Vrienden, maar deze mensen zijn uitgenodigd als donateur van de geslaagde crowdfunding voor onze jubileumboeken. Ze zijn verbaasd door de snelheid, door het opmerkelijke gehoor van Jules en ook verbaasd om te horen dat het toch echt de eerste keer is dat het orkest de muziek samen speelt. Wat míj opvalt is het plezier van het orkest bij het spelen van de harde stukken. En de lol om de nieuwe speeltjes van Aram en Eddy. Daarover meer in mijn volgende blog. We hebben inmiddels de landing op Heatrow ingezet en ik maak me klaar voor 4 dagen met dit fantastische orkest in Londen. Wat heb ik toch een prachtige baan!

Heeft u vragen voor mij of het orkest dan kunt u deze mailen naar info@mo.nl of ze stellen via Twitter (@MetropoleOrkest)!

Jolien Plat, medewerker marketing