The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Duitsland blog 9: wat een lovende recensies!

Na twee dagen terug in Nederland te zijn tourt het Metropole vandaag alweer naar Stuttgart. Voor mijn gevoel zijn we maar heel even thuis geweest. En dan te bedenken dat de bigband deze twee dagen gewoon heeft doorgewerkt voor het North Sea Jazz Festival. De strijkers hadden nog de luxe van twee dagen rust. Het voelt ’s ochtends heel erg als deja vu: de twee bussen die weer op weg gaan. Ik ga ook gewoon weer op mijn vertrouwde plek van vorige week zitten. Alleen het seizoen lijkt compleet veranderd: slagregens, kou, wind en veel bewolking; het is alsof we in de herfst de concertreis hebben voortgezet.

Onze onvolprezen directeur Marc Altink heeft leuk leesvoer op de mail gezet. Een aantal zeer lovende recensies van onze optredens van vorige week. Het liegt er inderdaad niet om. De Süddeutschen Zeitung schrijft bijvoorbeeld: “Der Auftritt des legendären Orchesters alleine hätte also schon den Besuch des Tollwoods gelohnt, wo es den afro-amerikanischen Jazz-Sänger Gregory Porter begleitet.” Komische noot komt van de B.Z. die het orkest in een fraaie recensie betitelt als ‘Monopole’ in plaats van ‘Metropole’.

Ik blader het tourboekje door. Holiday Inn Stuttgart. Mijn gedachten dwalen af naar 1993, mijn eerste tournee met een orkest als 16-jarig jochie naar Zwitserland. Eerste hotel onderweg: Holiday Inn Stuttgart. Het zal toch niet? Maar nee, dit blijkt een andere vestiging, vlakbij het vliegveld. Na het inchecken verzamelen we om 19.30 uur in de lobby om gezamenlijk naar een restaurant te wandelen voor het diner. We moeten even wachten op violist David. Hij opent nietsvermoedend de deur van zijn hotelkamer om vervolgens iemand anders op bed te zien liggen. Oeps.. Even een andere kamer regelen. Het diner vindt plaats in het Echterdinger Brauhaus, een gezellige Stube met eigen brouwerij. Heerlijk om even bij te komen na een lange reis vol files en vertragingen. Morgen wacht ons het optreden op het Jazz Open. Ik ben benieuwd. Ik ken de stad alleen van archief onderzoek dat ik precies 10 jaar geleden gedaan heb. En een kamermuziek concert in het Conservatorium in 2007. Dit is andere koek. Ik heb er zin in!

Jascha Albracht, cello

Hier volgt nog een overzicht van recensies:

Berliner Zeitung: “Und manchmal spielte Porter fast nur eine Nebenrolle auf seinem eigenen Konzert, während Big Band und Streicher die Führung in dieser lauen Sommernacht übernahmen.”

Mittelbayerische.de: “Der Abend schloss mit einer Zugabe, in der das Echo der „Blaxploitation“-Filme mit ihren starken Soundtracks aufleuchtete. In den Schlussakkord hinein wurde Porter mit Bravos, Pfiffen und standing ovations fiebrig gefeiert. Das Publikum gab nur langsam nach. Beim Verlassen des Zelts hörte man Satzfetzen wie: „so etwas noch nie erlebt“.”

Idowa: “Gregory Porter, der US-amerikanische Sänger und “Jazz-Musiker des Jahres 2014”, trat am Donnerstagabend mit dem niederländischen Metropole Orchestra im Musikzelt am Hagen auf und versprach eine Show, die Gefühle und Gänsehaut wecken sollte.”