The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Duitsland blog 2: Gregory Porter en Dolf van der Linden

Vandaag repeteren we voor het openingsconcert met Laura Mvula van de Robeco SummerNight serie. Maar tot mijn vreugde zie ik ook een nieuw arrangement op de lessenaar staan voor de concerten met Gregory Porter. En dan nog wel van een van zijn grootste hits: Liquid Spirit. Ik vind het een geweldig opzwepend nummer. Wie op de Metropole site bij het kopje ‘kijk en luister’ het 1e filmpje aanklikt ziet een uitvoering op het North Sea Jazz Festival van 2013. Het arrangement wat we nu repeteren is dus een andere versie dan toen destijds. Ditmaal gemaakt door John Clayton, de onvolprezen musicus die ook zo vaak het Metropole gedirigeerd heeft. Ik ben benieuwd wat Gregory er nu weer voor show van gaat maken. Het is zo’n typisch nummer dat non stop zoveel energie overdraagt dat het publiek zonder in te zakken van begin tot eind voluit meeklapt. Het vormt een mooi contrast met de dromerige poëtische songs van Laura Mvula, waar we het grootste deel van de dag aan besteden.

In de pauze spreek ik violist Herman aan. Ik heb hem gezien op het filmpje dat het Metropole heeft gepubliceerd naar aanleiding van het concert 100 jaar Dolf van afgelopen maandag. Op het filmpje zie je Dolf van der Linden op z’n 80e verjaardag nog een keer zeer geëmotioneerd ‘zijn’ orkest dirigeren. Een paar orkestleden geven een interviewtje, waaronder een jonge Herman met heel lang haar. Overigens oogt hij 20 jaar later nog steeds zo jong en energiek als toen. Wauw..
Het was een geweldig concert afgelopen maandag. Ik hoop van harte dat de crowdfunding campagne die toen van start is gegaan (en nu nog precies een maand zal lopen!) een succes gaat worden. Het is spannend en bijzonder tegelijk om de geschiedenis van zo’n roemrucht orkest als het Metropole realiteit te zien worden in 4 boeken. Ik hoop natuurlijk dat iedereen die dit leest er ook zijn steentje aan bij wil dragen!

Jascha Albracht, cello