The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

Duitsland blog 1: de voorbereiding

23 juni 2015. Ha, het tourboekje komt via de MO-mail mijn inbox binnen! Althans, de 1e voorlopige gedeeltelijke versie. Over een week begint namelijk de tournee van ons orkest met Gregory Porter. Een mooi moment om u alvast op de hoogte te brengen van het blog, dat ik – bij absentie van fluitiste Mariël – de komende weken met enige regelmaat zal presenteren.
Wie wel eens onze vaste repetitielocatie in Hilversum heeft bezocht, zal bij het afdalen van de trap naar studio 3 ongetwijfeld in het grijnzende expressieve gelaat van Gregory Porter hebben gestaard. Je loopt ongeveer recht tegen het affiche aan van het eerste concert dat we samen met hem gaven. Vandaag op de dag af exact twee en een half jaar geleden in Paradiso. Een sensatie, herinner ik me. Wat een imponerende verschijning en tegelijkertijd zo vriendelijk. Wat een geweldige stem! En ook vroeg ik me in het broeierige Paradiso af of hij niet een ontzettend warm hoofd kreeg van al die extra gezichtsbedekking. Enfin, een artiest met een beetje mysterie is altijd een pré volgens mij. Ik hoor u denken: Waarom vraag je het hem niet? Tja… het lijkt me typisch iets dat al 1000 keer gevraagd is. Ik zal eerst eens wat interviews nalezen.
Het kersverse tourboekje v1.0 bevat een mooi kaartje van Duitsland met de concertlocaties erop afgebeeld. We gaan best wel een hoop in de bus zitten als ik het zo zie. Enfin, Berlijn en München liggen natuurlijk niet op een uurtje rijden van elkaar. Sowieso wordt het een tapas tour, want na de 1e week Berlijn, Straubing, München en St. Goarshausen volgt in de tweede week een los concert in Stuttgart (waardoorheen het North Sea Jazz Festival in Rotterdam zit met twee andere programma’s) en twee weken later nog een concert in de Noord-Duitse havenstad Kiel. In de tussentijd ga ik zelf ook nog een week op vakantie in….. Duitsland. Ik mag mijn kennis van de Duitse taal wel weer wat gaan opfrissen. Misschien kan ik een beetje sparren met mijn Duitse collega Erik Winkelmann, de aanvoerder van de contrabassen die bij mij in de buurt zit in het orkest. Ik heb in grijs verleden een jaar in een Duits orkest gewerkt, maar dat biedt geen enkele garantie meer. In ieder geval heb ik erg veel zin in de tournee! Maar voor het zover is eerst nog deze week de opening van de Robeco concertserie in Amsterdam met Laura Mvula. Ook helemaal geweldig.

Jascha Albracht, cello