The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
24 Grammy Nominaties

North Sea Jazz 2014

Afgelopen weekend vond het North Sea Jazz Festival plaats, met 3 optredens van het Metropole Orkest, in 3 verschillende samenstellingen. Een primeur voor het orkest en een bijzondere afsluiting van het eerste seizoen als zelfstandig orkest.

Het NRC tipte vooraf: “Het Metropole Orkest heeft twee bijzondere samenwerkingen: met saxofonist Joshua Redman en pianist Robert Glasper (en gasten Lalah Hathaway en Bilal). Daarnaast brengt het orkest een ode aan een van de belangrijkste muziekarchitecten in de pop: Quincy Jones. Met de legende zelf erbij.”

 

Robert Glasper Experiment & Metropole Orkest
o.l.v. Vince Mendoza
(Vrijdag, 17.15 uur – Maas)

Twee veelzijdige en grensoverschrijdende Grammy Award-winnaars samen op het podium. Robert Glasper Experiment en het Metropole Orkest combineren naar hartenlust verschillende muziekstijlen als R&B, jazz, hiphop en soul. Op het festival werden de pianist, zijn band en het orkest bovendien nog vergezeld door vocalisten Bilal en Lalah Hathaway. De pers over dit concert…

de Volkskrant: “Glasper pakt flink uit met behalve zijn eigen band, het complete Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza om zich heen. De combinatie werkt direct. De sierlijke composities van Glasper lenen zich uitstekend voor een volvette orkestbegeleiding. Het aardige is ook dat Glaspers optreden al dan niet gewild alvast een voorproefje geeft van enkele andere onderdelen van het festivalprogramma. Het door bezuinigingen geplaagde Metropole Orkest lijkt juist extra energie te hebben gekregen en is dit jaar nadrukkelijk aanwezig.”

De Telegraaf: “Robert Glasper Experiment mocht samen met het Metropole Orkest de op een na grootste zaal openen en deed dat op indrukwekkende wijze. Maar dat is het natuurlijk al gauw met een podium vol muzikanten van niveau.”

Jazzism Blog: “Robert Glasper treedt aan met Metropole Orkest, inmiddels een vaste waarde van dit festival, uniek in de wereld, dat ze zoveel projecten aankunnen.”

Nu.nl: “Het hoogtepunt komt wanneer de band van Glasper en het Metropole Orkest het publiek verrassen met een swingende uitvoering van de grungeklassieker Smells Like Teen Spirit van de rockband Nirvana.”

NRC: “De eerste dag werd geopend door de band van pianist Robert Glasper die omhoog werd getild door het Metropole Orkest. Het blijft wringen tussen jazz, hiphop en dan ook nog blazers en strijkers, maar de arrangementen waren lenig.”

Scriptgirl: “Robert Glasper en het Metropole Orkest speelden de pannen van het dak.”

AD: “De enigszins gelikte sound van het orkest dissoneerde wonderlijk goed met het scherpe en virtuoze pianospel van Glasper en zijn al even getalenteerde bandleden.”

AD/Haagsche Courant: “De combinatie Metropole Orkest en Robert Glasper Experiment pakte in de Maaszaal flink uit met de eerste portie (lome) hogeschooljazz, alsof er tegengas gegeven moest worden aan de immer terugkerende kritiek dat echte jazz op North Sea Jazz moeilijk te vinden is.”

Joshua Redman Quartet & Metropole Orkest Strings
o.l.v. Jules Buckley
(Vrijdag, 21.15 uur – Amazon)

In 2012 deelde het Metropole Orkest op het NSJF al eens het podium met Joshua Redman. Tijdens deze editie van het festival ondersteunde de Metropole Orkest Strings (aangevuld met een hoorn en fluit) het Joshua Redman Quartet met de uitvoering van stukken van zijn prachtige album ‘Walking Shadows’.

Metropole Orkest Big Band plays Quincy Jones
o.l.v. Jules Buckley
(Zaterdag, 18.00 uur – Amazon)

De Metropole Orkest Big Band speelde composities en arrangementen van levende legende Quincy Jones. Aan het einde van de show kwam de meester zelf het podium op om de finale, de uitvoering van ‘Soul Bossa Nova’, te dirigeren. Een bijzonder moment voor zowel het publiek als de bigband.

De reacties van de pers waren lovend…

De Limburger – BN/DeStem – De Stentor: “De Finse muzikant Vellu Halkosalmi […] heeft de arrangementen op basis van audioopnamen gereconstrueerd en het Metropole Orkest voerde ze schitterend uit, met op drums de inmiddels lang geleden gepensioneerde slagwerker Cees Kranenburg jr. Eregast Quincy Jones stond in de coulissen voortdurend bewonderend ‘what a band’ te mompelen.”
de Volkskrant: “Hij mag dan 81 jaar oud zijn, het weerhield Quincy Jones niet van een blijmoedig dansje toen het Metropole Orkest zijn eigen, halve eeuw oude, compositie Soul Bossa Nova speelde. Een uur lang had de componist-arrangeur-producer in de coulissen staan luisteren hoe het orkest zijn bigbandwerk uit de jaren vijftig en zestig fraai en subtiel had gespeeld.”

Radio 6: “De Finse arrangeur Velu Halkosalmi nam bekende en onbekende composities van Quincy Jones onder handen en die werden deze avond vakkundig en swingend uitgevoerd door de Metropole Orkest Big Band, met gloedvolle solo’s van onder anderen tenorsaxofonist Leo Janssen, altsaxofonist Paul van Kemenade en trompettist Ruud Breuls.”

NRC: “Het Metropole voerde onder leiding van Jules Buckley zijn bigband-oeuvre op aantrekkelijk wijze uit. Mooi hoe de oude Jones (81) zelf het orkest door zijn klassieker Soul Bossa Nova heen hielp.

Het volledige concert is opgenomen door Radio 6 en te beluisteren via de NPO Player

 

De conclusie van het Leidsch Dagblad en de Telegraaf:

Leidsch Dagblad: “Of het nou de podiumbeurten van het Metropole Orkest (met werk van Quincy Jones of als ‘sparring partner van de weergaloze Joshua Redman en minsten zo goede Robert Glasper) betreft of tamelijk nieuw talent – hier is de programmastaf van het festival alert bezig geweest.”

De Telegraaf: “… veel goeds van eigen bodem, bijvoorbeeld het Metropole Orkest…”