The World's Leading
Pop & Jazz Orchestra

Winnaar van 4 Grammy Awards
20 Grammy Nominaties

MO Big Band plays Chris McGregor

Afrovibes Festival

Metropole Orkest, Orkest

Marcus Wyatt, dirigent

Chris McGregor was de Duke Ellington van Zuid-Afrika. Minder bekend dan zijn Amerikaanse inspiratiebron, maar de pianist/bandleider/componist had een vergelijkbare grote invloed op de ontwikkeling van jazz in zijn thuisland. Zijn bands The Blue Notes en Brotherhood of Breath speelden daarin een centrale rol. De iconische composities van McGregor herken je aan de mix van (free)jazz en Zuid-Afrikaanse muziek. Als muzikant werd het hem tijdens de apartheid onmogelijk gemaakt met zijn gemengde band op te treden en vertrok hij in ballingschap naar Europa. Hij overleed 30 jaar geleden in Frankrijk op 54-jarige leeftijd.

Voor dirigent Marcus Wyatt (tevens Zuid-Afrikaan) is Chris McGregor een grote bron van inspiratie. Wyatt zocht de mooiste stukken van McGregor uit voor een herinterpretatie door de Metropole Orkest Big Band. Na het brengen van odes aan Amerikaanse jazzlegendes Oliver Nelson, Quincy Jones en Thelonious Monk verbreedt de bigband nu zijn horizon.

Dit concert is onderdeel van Afro_Vibes, een jaarlijks festival van hedendaags theater, dans, muziek en design uit Afrika. Het festival brengt het werk van opkomende en gevestigde actuele Afrikaans makers en kunstenaars naar Nederland. Afro_Vibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek.

Kort over Marcus Wyatt:
Marcus Wyatt is een Zuid-Afrikaanse trompettist, componist en dirigent. Hij won in 2016 met zijn ZAR Orchestra ‘Best Jazz Album’ award op de African Music Awards. Tijdens zijn carrière woonde Wyatt een jaar in Nederland. Hij speelde toen onder andere met Fra Fra Sound, Sean Bergin’s M.O.B., Paul Stocker and Bug Band en Red Hot Chili Peppers.

Bestel nu uw tickets

di 28 sep, 20:00
TivoliVredenburg - Grote Zaal, Utrecht

Koop kaarten

wo 29 sep, 20:00
LantarenVenster, Rotterdam

Koop kaarten

zo 3 okt, 20:00
Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch

Nog niet in verkoop